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Q1.  Can a supervisor/management official other than the proposing and deciding 
official deliver notices to employees? 
 
A1.  Typically the proposing and deciding officials issue and deliver the respective 
notices to the employee.  However, the notices, once signed, can be delivered by a 
supervisor or another appropriate management official in the employee’s chain of 
command.  Also note that, in cases where the employee is not at the work place, 
appropriate measures may be taken to have the notice delivered to him or her. 
 
Q2.  Will newly hired employees and employees transferring to Army who are not 
covered by an approved exception receive a 30-day furlough notice? 
 
A2.  Yes, newly hired employees subject to furlough must be given a 30-day furlough 
notice.  Also, employees transferring to Army, regardless of whether they received a 
notice or were furloughed at their losing agency, will receive a 30-day furlough notice.   
 
Q3.  Will Army employees reassigned within Army from a position excepted from 
furlough to a position subject to furlough receive a 30-day furlough notice. 
 
A3.  Yes, they will receive a notice because any employee subject to furlough must be 
provided a 30-day furlough notice. 
 
Q4.  Will Army employees reassigned within Army from a position subject to 
furlough to another position subject to furlough in a different organization receive 
a new furlough proposal and decision notice?   
 
A4.  Yes, these employees will receive a new 30-day furlough notice when they are 
reassigned to a different organization, because the new organization may have a 
different mission or other conditions that should be taken into consideration.  
Additionally, since this is an adverse action, due process requires notice and an 
opportunity to be heard before action is taken at the new organization.  However, under 
no circumstance may an employee’s total furlough hours exceed 112 hours, regardless 
of where employed. 
 
Q5.  If an employee transfers to Army and has already served furlough days, will 
those days count towards the 112 hours? 
 
A5.  Yes, the hours will count towards the total 112 hours.  Under no circumstance shall 
an employee be furloughed for more than 112 hours. 
 
 
 



Q6.  Can a suspension day resulting from an adverse action be substituted for a 
furlough day and thereby reduce the number of furlough days to be served?  
 
A6.  No, adverse action suspension days cannot be used to offset furlough days.   
 
Q7.  Do supervisors have the discretion to determine when a suspension will be 
served during a furlough period? 
 
A7.  Yes, supervisors have the discretion to determine when a suspension should be 
taken.  However, management should give careful consideration about when to effect a 
suspension during a furlough period.  Relevant factors to be considered include the 
number of suspension days and the length of the furlough period, as well as the 
economic impact of a suspension during furlough.  Supervisors should obtain advice 
from the servicing Civilian Personnel Advisory Center and the local legal office to 
determine the most appropriate action.  
 
NOTE:  The proposed and final decision suspension notice for long suspensions may 
be issued during the furlough period and may inform the employee that the effective 
dates will be established after the furlough period ends. 
 
Q8.  Can LWOP used as a Military Reservist be credited to Furlough?  
 
A8.  Organizations have discretion in determining whether to furlough employees who 
are in LWOP status (including military LWOP), since both furloughs and LWOP are 
periods of non-pay status.  (Note that DoD is reviewing this question; more guidance 
may be forthcoming and will be incorporated into future editions of FAQs.) 
 
Q9.  Paragraph 12 of the Assistant Secretary of the Army (Manpower and Reserve 
Affairs) guidance dated 20 March 2013 says that employee overtime work will be 
prohibited during sequester.  When does the sequester period begin? 
 
A9.  The sequester officially began 1 March 2013.  The guidance in the memorandum, 
including paragraph 12, applies effective 20 March with exceptions as stated.  This 
prohibition will continue to the end of the FY (unless rescinded earlier or extended).  
Those officials designated as Deciding Officials for purposes of the furlough also have 
authority to approve overtime (paid or compensatory time). 
 
Q10.  Does the prohibition on overtime extend to regularly scheduled overtime 
that is part of an “uncommon tour of duty” (e.g. firefighters)? 
 
A10.  No, the only overtime subject to the restrictions in the ASA(M&RA) memorandum 
of 20 March 2013 is any overtime required in addition to that worked as part of a 
traditional schedule or an “uncommon tour of duty”. 
 



Q11.  Can an employee use different types of leave on the same day?  For 
example, can an employee work for four hours and then use two hours of sick 
leave and two hours furlough in an eight hour day?   
 
A11.  Generally, employees may be in a number of different statuses on the same day.  
If an employee will be furloughed for a portion of a day, he or she could also use leave 
for the remainder of the day, subject to supervisory approval.   
 
Q12.  Has the furlough been delayed? 
 
A12.  The originally planned time frame to issue furlough notices was 22-25 March 
2013.  In order for the Department to carefully analyze the impact of the recent 
Continuing Resolution legislation on the Department’s resources, if furlough is 
necessary, issuance of furlough proposal notices has been postponed until a later date.  
 
Q13.  Can temporary employees be furloughed?   
 
A13.  Yes, if there are still temporary employees in the organization, they will be subject 
to furlough.  (Note, however, that in accordance with Assistant Secretary of the Army 
(Manpower and Reserve Affairs) memorandum dated 22 Jan 2013, an exception must 
be granted for a temporary employee to remain on the rolls. 
 
Q14.  Does this administrative furlough require a specific number of furlough 
days taken per pay period?  
 
A14.  It is the intent of DoD and the Army that, if furlough is necessary, all employees be 
furloughed, with extremely limited exceptions, in order to maximize cost savings.  
Accordingly, the Army intends to furlough all civilian employees for up to 112 hours, or 
14 workdays, prior to the end of Fiscal Year (FY) 2013.  Organizations have discretion 
to implement the furlough in a manner to best meet requirements over the course of the 
FY.  The specific number of days or hours of furlough time during a pay period will be 
determined by management, subject to meeting labor relations obligations for 
bargaining unit employees.  The norm, however, is expected to be two days per pay 
period.   
 
Q15.  May an employee make changes to Combined Federal Campaign (CFC) 
contributions for the duration of the furlough period? 
 
A15.  According to the CFC website, "CFC payroll deductions may be cancelled at any 
time, but this is the only change permitted outside the solicitation period.  Employees 
wishing to cancel their deductions should contact their agency payroll office and request 
the allotment be cancelled." 
 
 
 
 



Q16.  Will employees be able to earn credit hours during the furlough period?   
 
A16.  Supervisors may terminate an employee’s Alternate Work Schedule (AWS) for 
operational necessity during the furlough period.  Generally, the supervisor should notify 
the employee one week in advance of any change.  For bargaining unit employees, 
management must fulfill all labor relations obligations prior to changing an employee’s 
AWS.  Where employees continue on an AWS during the furlough period, credit hours 
can continue to be earned. 
 
Q17.  Can firefighters working a 144-hour schedule be furloughed?  
 
A17.  Firefighters and other employees serving "uncommon" tours of duty are to be 
furloughed 112 hours, absent an approved exception to the furlough.  However, the 
furlough should not disproportionately impact these employees, so care should be given 
to ensure that regular pay is not disproportionately reduced in comparison to other 
furloughed employees.  For instance, if full time employees on a normal work schedule 
are furloughed for two days per pay period, the reduction in firefighter regular pay as a 
result of furlough should not exceed 20% per pay period. 
 
Q18.  If the organization has the funds to support its staff during the 
administrative furlough period does the organization still have to furlough 
employees? 
 
A18.  Yes, if Army furloughs its employees, we anticipate that all employees will be 
furloughed, with extremely limited exceptions, regardless of the individual organization’s 
resources.  The lack of funds on which the furlough is based is Army and DoD wide.   
 
Q19.  If an employee is ill on Wednesday but scheduled to be out on furlough on 
Friday, can he/she change the furlough day to Wednesday and come to work on 
Friday, thus only missing one day of work that week (furlough day) instead of two 
days (sick day and furlough day)?   
 
A19.  Employees should speak with their supervisors regarding the adjustment of 
furlough days within the pay period.   
 
Q20.  Two co-workers who have higher salaries have offered to accept a 
“voluntarily furlough” for extra days to offset a lower-paid employee’s furlough.  
Is this possible?  
 
A20.  No, an employee cannot request to be furloughed, and the number of days or 
hours furloughed will be prescribed by DoD.   
 
Q21.  If an employee is scheduled to have Mondays as his or her furlough day off, 
and a holiday falls on a Monday, would Tuesday be the furlough day off, thus 
putting him or her in a non-pay status for Tuesday?  Would this cause the 
employee not to be paid for that holiday?   



A21.  The organization should consider holidays in establishing the furlough schedule 
and decide which day in the pay period would be substituted as the furlough day in 
these situations.  In order to receive pay for a holiday an employee must be in a pay 
status on either the workday preceding a holiday or the workday following a holiday.  
Even if the Tuesday following the Monday holiday is a designated furlough day, the 
Fridays preceding those holidays are normally duty days in which employees would be 
in a pay status and meet the requirement to receive pay for that holiday. 
 
Q22.  When does a deployed civilian become subject to furlough? 
 
A22.  For purposes of the furlough, deployment does not end until after the employee 
completes all post-deployment requirements.  The proposed notice will be issued after 
all post-deployment requirements are completed, and furlough days will be prorated 
from the day after the 30 day notice period ends until 30 September 2013.   
 
Q23.  Are all contractors, government terms and temporary employees supposed 
to be released before permanent government employees are furloughed? 
 
A23.  The 22 January and 27 January 2013 Assistant Secretary of the Army (Manpower 
and Reserve Affairs) memoranda required the termination of temporary and term 
employees as a result of the sequester.  However, not all temporary and term 
employees will be terminated by the time furlough begins and there is no requirement to 
do so.  There is also no requirement to terminate all contractor employees prior to 
furlough. 
 
Q24.  If an employee is required to travel on a furlough day, would the employee 
receive travel comp time or overtime for that day? 
 
A24.  Generally, employees should not be travelling on a furlough day – organizations 
should consider adjusting the furlough day in these situations and furloughing the 
employee on an alternate day.  Or, if the travel is mission critical and approved by the 
proper authority, travel may constitute an exception to the furlough.  In any case, if 
travel is properly authorized, then the employee must be appropriately compensated.  
Note that in accordance with Assistant Secretary of the Army (Manpower and Reserve 
Affairs) memorandum, 20 March 2013, subject:  Department of the Army Administrative 
Furlough Planning, there are specific requirements for approval and documentation of 
any overtime and compensatory time during the sequestration period (20 March 2013 
until 30 September 2013).   
 
Q25.  Do administrative furloughs interrupt or reduce civilian Post Cost of Living 
Allowances (COLA)?  
 
A25.  An administrative furlough doesn’t interrupt Post COLA if the nonpay status 
period, including periods outside the employee’s regular tour of duty (e.g., weekends), 
does not exceed 14 consecutive calendar days.  If an employee is in furlough status 



that results in a continuous nonpay status period that exceeds 14 consecutive calendar 
days, then the Post COLA is interrupted for the duration of the furlough status. 


